11 Σεπ 2008

Ο Ρόλος των Πολιτών για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών


1. Το πρόβλημα
Καταναλώνουμε πολλή και βρώμικη ενέργεια καίγοντας ορυκτά καύσιμα, όπως το πετρέλαιο και ο λιγνίτης, με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Έτσι, παγιδεύεται η ηλιακή ακτινοβολία και αυξάνεται η θερμοκρασία του πλανήτη. Λιώνουν οι πάγοι και ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας. Ακραία καιρικά φαινόμενα εμφανίζονται συχνότερα και εντονότερα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες έχουμε το πολύ 20 χρόνια για να σταματήσουμε την καταστροφή
2. Η λύση
Παραγωγή καθαρής ενέργειας = Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Οι ΑΠΕ δεν εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου. Δεν εξαντλούνται ποτέ. Δεν έχουν κόστος καυσίμου.
Απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα: κανένας νέος λιγνιτικός ή ανθρακικός σταθμός στην Ελλάδα.

Κατανάλωση λιγότερης ενέργειας = Εξοικονόμηση ενέργειας: η πιο καθαρή ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνουμε.

 3.Ο ρόλος των πολιτών

•Αν κάθε ένας από μας εφάρμοζε μερικά απλά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας θα μειώναμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 4.000.000 τόνους κάθε χρόνο, δηλαδή όσο διοξείδιο του άνθρακα εκπέμπει κάθε χρόνο ένας μεγάλος σταθμός της ΔΕΗ.

•Ως πολίτες, έχουμε τη δύναμη να πιέσουμε την κυβέρνηση να εφαρμόσει μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας για να αντιμετωπίσει τις κλιματικές αλλαγές (μονομερής απαγόρευση λαμπτήρων πυρακτώσεως, πίεση στην Ε.Ε. για ευρωπαϊκή απαγόρευση, πίεση για θέσπιση αυστηρών κριτηρίων στα προϊόντα που καταναλώνουν ενέργεια, μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια).

• Ως καταναλωτές, έχουμε τη δύναμη να πιέσουμε τις εταιρίες (πχ εταιρείες πώλησης λαμπτήρων και ηλεκτρικών συσκευών για απόσυρση λαμπτήρων με υψηλή ενεργειακή κατανάλωση).

'Ελενα Δανάλη,Greenpeace

Δεν υπάρχουν σχόλια: