11 Σεπ 2008

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ


Ο «Συλλόγου Προστασίας και διαχείρισης Πλατανοδάσους Μάκρης» έχει την νομική μορφή του σωματείου από το καλοκαίρι του 2000. Έδρα του σωματείου είναι η Μάκρη Φθιώτιδας. Διοικείται από επταμελές διοικητικό συμβούλιο.

     Σκοπός του συλλόγου είναι αφ΄ ενός η «προστασία, ανάδειξη και διαχείριση του παραποτάμιου πλατανοδάσους Μάκρης» και αφ΄ετέρου η προστασία και ανάδειξη γενικότερα του φυσικού περιβάλλοντος, η βελτίωση της πυροπροστασίας, η καλλιέργεια φιλοπεριβαλλοντικής συνείδησης στους πολίτες κλπ.

     Το παραποτάμιο δάσος της Μάκρης, ανήκει σε ένα ιδιότυπο νομικό καθεστώς, γιατί με τίτλους κυριότητας του δημοσίου, ανήκει από κοινού στους κατοίκους της Μάκρης.

     Ο σύλλογος είναι από το 2001 μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων, που αποτελεί την σημαντικότερη προσπάθεια ενοποίησης του Οικολογικού χώρου στην Ελλάδα και στην οποία συμμετέχουν περίπου 50 οργανώσεις από όλη την χώρα. Ο πρόεδρος του Συλλόγου ήταν για τρείς φορές εκλεγμένο μέλος της επταμελούς γραμματείας του πιο πάνω Δικτύου και επίσης είναι μέλος του Διαχειριστικού Φορέα του Εθνικού Πάρκου Σχοινιά- Μαραθώνα.

Επίσης ο σύλλογος είναι ιδρυτικό  μέλος του Δικτύου Εθελοντικών οργανώσεων Φθιώτιδας.

     Ο σύλλογος οργανώνει ομάδες εθελοντών πυροπροστασίας για το παραποτάμιο δάσος του Σπερχειού ποταμού και εκτελεί περιπολίες στις όχθες του ποταμού για την έγκαιρη ανίχνευση πιθανής φωτιάς.

     Έχει έλθει σε επαφή με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας του νομού Φθιώτιδας για την ένταξη του συλλόγου στο νομαρχιακό δίκτυο εθελοντών πυροπροστασίας και την απόκτηση του σχετικού εξοπλισμού.

      Μέλη του συλλόγου προβαίνουν σε συστηματική καταγραφή του Σπερχειού, του παραποτάμιου δάσους, της βλάστησης αλλά και του ευρύτερου περιβάλλοντος χώρου (όρη Οίτη, Τυμφρηστός, Βαρδούσια, Όθρυς, λόφος Γουλινάς, Μαλιακός κόλπος και δέλτα Σπερχειού κλπ) όπως επίσης και σημαντικών ιστορικών και αρχαιολογικών τόπων (Ι. Μονή Αγάθωνα, Πυρά του Ηρακλέους στην Οίτη) και περιοχών τουριστικής σημασίας όπως τις ιαματικές πηγές Πλατυστόμου, Υπάτης, Θερμοπυλών, Καμένων Βούρλων κλπ, χρησιμοποιώντας την μέθοδο της λήψης σλάιντς και φωτογραφιών. Τα σλάιντς προβάλλονται στο κοινό κατά διαστήματα για λόγους αισθητικούς αλλά και λόγους ενημέρωσης.

      Ο σύλλογος σε συνεργασία με το δασαρχείο Σπερχειάδας και την δ/νση δασών του νομού Φθιώτιδας, εκπονεί μελέτη για την οικοτουριστική αξιοποίηση του παρόχθιου δάσους του Σπερχειού.

     Ο σύλλογος ήταν συνεργαζόμενος  φορέας μαζί με το ¨Πανεπιστήμιο Αθηνών¨  στα πλαίσια του  προγράμματος  «βιώσιμη ανάπτυξη»  στο σχήμα της πρότασης « ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ  NATURA ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ – ΜΑΛΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ» με φορείς υλοποίησης  και τελικούς αναδόχους την ΜΚΟ «Σόλων» και τον «Σύλλογο Ελλήνων Ωκεανογράφων». Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: