24 Απρ 2009

ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΟΥ ΠΛΑΤΑΝΟΔΑΣΟΥΣ ΤΟΥ ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ

















Αντιμετωπίζοντας τις προοπτικές του πλαισίου των χρηματοδοτικών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, τόσο τομεακά όσο και περιφερειακά, πιστεύουμε ότι

1. ένα από τα βασικότερα σημεία για την ανάδειξη της περιοχής του Δήμου Μακρακώμης αλλά και ευρύτερα της Δυτικής Φθιώτιδας βρίσκεται στο Πλατανοδάσος που αρχίζει από τα όρια Μακρακώμης και του Δημοτικού Διαμερίσματος Μάκρης και τελειώνει ως τα όρια των δήμων Λιανοκλαδιού και Υπάτης.
Το συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να το προσεγγίσουμε ενοποιημένα με άλλα ζητήματα της περιοχής όπως πχ αυτά της

2. οικοτουριστικής και της αγροτουριστικής ανάδειξης των ορεινών όγκων του δήμου Μακρακώμης και

3. της περαιτέρω αξιοποίησης των λουτροπηγών του Πλατυστόμου μαζί με την ανάδειξη της λουτροπηγής του Αρχανίου, μέσα από ένα πλαίσιο αναζήτησης κάποιων μνημειακών υποδομών στην περιοχή ή δημιουργίας υποδομών που να τύχουν αξιοποίησης από την τοπική κοινωνία και τους επισκέπτες της περιοχής,

4. της ανάδειξης των τοπικών προϊόντων της παραγωγής και μεταποίησης καθώς ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται εκτός από τις βιολογικές καλλιέργειες και δύο προϊόντα ονομασίας προέλευσης: το κελυφωτό φιστίκι και το ακτινίδιο του Σπερχειού.

5. Η ολοκληρωμένη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής εξαρτάται βέβαια και από ευρύτερες χωροταξικά παρεμβάσεις όπως επίσης και από την ανάδειξη και την εποικοδομητική μόχλευση του νέου θεσμικού πλαισίου και εν προκειμένω του θεσμικού πλαισίου των περιοχών natura που μας αφορούν, και του θεσμικού πλαισίου και της εφαρμογής του γύρω από την Ευρωπαϊκή οδηγία νερού κλπ. Συχνά, το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι δεν αντιλαμβανόμαστε ευκαιρίες χρηματοδοτικές επειδή η νοοτροπία μας δεν έχει συμπεριλάβει την θεσμική αντίληψη της προστασίας του περιβάλλοντος. Την θεωρεί σαν ανασχετικό παράγοντα και δεν την θεωρεί σαν χρηματοδοτικό παράγοντα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι διεθνείς πρακτικές τείνουν στην περίπτωση που γίνονται έργα όχλησης για το περιβάλλον, αν είναι αναπόφευκτη η ανάγκη των έργων αυτών, να υπάρχουν ανταποδοτικά. Στο πλαίσιο αυτό και μέσα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον» και το μέτρο 10.1 της τεχνικής βοήθειας, έχει σχηματιστεί μελέτη σε συνεργασία μεταξύ ΔΙΠΕ και ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για τα ανταποδοτικά στον οδικό άξονα Ε65. Συντάκτης της μελέτης είναι το συντοπίτης μας και καταγόμενος από την Υπάτη και τέως Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Πρόεδρος του ΔΙΠΕ κος Ηλίας Ευθυμιόπουλος.

Στο πλαίσιο αυτών των αντισταθμιστικών για τον Ε65, λόγω του καθεστώτος ιδιαίτερα της περιοχής μας ως natura Σπερχειού-Μαλιακού, πιστεύουμε ότι και ο Δήμος Μακρακώμης πρέπει να αυξήσει την διεκδικητικότητά του και να καταθέσει προτάσεις και κυρίως να εστιάσει στην βιώσιμη και νόμιμη αξιοποίηση του προστατευόμενου περιβάλλοντος και ιδιαίτερα του Πλατανοδάσους Σπερχειού-Μαλιακού.

Ένα πεδίο ενδιαφέροντος αφορά και τους παραγωγούς της περιοχής, καθώς οι παραγωγοί της περιοχής εύκολα θα μπορούσαν να μπουν σε προγράμματα απονιτροποίησης του εδάφους σε συνάρτηση τόσο με το διαχειριστικό καθεστώς της natura όσο και σε σχέση με την ανάλογη πολιτική για τα νερά, σε συνέργεια και με τις τομεακές πολιτικές αγροτικής ανάπτυξης μέσα και από το πλαίσιο πιστεύουμε το αντισταθμιστικό.

Όμως το κύριο επίκεντρο μπορεί και πρέπει να είναι η πλήρης ανάταξη και η προστασία του Πλατανοδάσους σε σχέση με τα σκουπίδια. Δεν αναφερόμαστε αποκλειστικά στους ΧΑΔΑ ή στις χωματερές που επισήμως κλείνουν και έχουν χρηματοδοτηθεί ή θα χρηματοδοτηθούν για τις διαδικασίες αποκατάστασής τους οι οποίες πρέπει να γίνουν με πλήρη συμβατότητα με τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Αναφερόμαστε παράλληλα και για τις διάσπαρτες εναποθέσεις σκουπιδιών στα ρέματα και στα πλατανοδάση έτσι ώστε το τοπίο να αναταχθεί αισθητικά και φυσικά, για να μπορέσει στην συνέχεια να αποδώσει η οποιαδήποτε επένδυση είτε πχ με την δημιουργία φυσικών ποδηλατοδρόμων και μονοπατιών, με όρους συμβατότητας, να επαναλάβουμε με το καθεστώς της δασικής προστασίας και με το καθεστώς της οδηγίας natura, για να αναπτυχθεί και να προβληθεί ο οικουτουρισμός και παράλληλα να βγουν κατάλληλα προϊόντα προβολής της περιοχής έτσι ώστε οι επισκέπτες που θα έρχονται μέσα από την προβολή της περιοχής να μην βρίσκουν μια κατάσταση η οποία θα είναι αρνητική ως εικόνα. Εδω πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτή η δραστηριότητα θα έχει μεγάλες συνέργειες με το νέο διαχειριστικό πλαίσιο και τις υποδομές που αναπτύχτηκαν στις λουτροπηγές του Πλατυστόμου αλλά και με τις νέες ξενοδοχειακές προοπτικές φιλοξενίας που αναπτύσσονται στα όρια του Δήμου Μακρακώμης και της Δυτικής Φθιώτιδας.

Παράλληλα, θα αποτελέσει όλο αυτό και μια συνέχεια του δικτύου ποιότητας sperheiosnet το οποίο προέκυψε από το Τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης μέσω του ΟΠΑΑΧ για την Δυτική Φθιώτιδα και που αφορά μια πλειάδα επιχειρήσεων από την παραγωγή, την μεταποίηση και τον τριτογενή τομέα.

Εστιάζοντας όμως στο όλο ζήτημα, παρατηρούμε ότι η περιοχή χρειάζεται καθάρισμα από τα σκουπίδια συνολικά, τόσο στα Πλατανοδάση όσο και στα ρέματα και σε κάθε δημόσια κυρίως έκταση, που όλοι ρυπαίνουμε, ολοκληρωμένα. Έτσι ο Δήμος θα μπορεί παρουσιάσει μια αισθητική εξαίρεση στην υπόλοιπη Ελλάδα που έχουμε μάθει όλοι ότι είναι διάστικτη από σκουπίδια, θα δημιουργήσει υποδομές για ποδηλατοδρόμια και για πεζοπορία στο Πλατανοδάσος με όλες τις άλλες υπόλοιπες υποδομές υποστήριξης και οικοτουριστικής ξενάγησης. Με αυτήν την προσέγγιση θα επιτραπεί να δημιουργηθούν πακέτα τουριστικής προβολής για την περιοχή, αναπτύσσοντας πχ αθλητικούς θεσμούς όπως μια ποδηλατοδρομία ή πεζοπορία στο όνομα του Αχιλλέα ή οργανώνοντας σταδιακά με διευρυνόμενους κύκλους μια τέτοια αθλητική ή οικουτουριστική συνάντηση πάντα με όρους που να σέβονται το περιβάλλον. Έτσι θα δημιουργούνται οι δυνατότητες για δημιουργικές παρεμβάσεις που θα έχουν μια προστιθέμενη αξία και θα συνδέονται με την ποιότητα και την ταυτότητα της περιοχής, με τις νέες υποδομές της και με την δυνατότητα αξιοποίησης του μύθου της περιοχής μέσω της ανάδειξης του brand name της ευρύτερης περιοχής, πιθανότατα σε συνεργασία και με άλλους δήμους και με μια πλειάδα άλλων φορέων.

Την ευκαιρία για αυτή την πρόταση την παίρνουμε στο πλαίσιο και της αίτησης για σύνταξη μελέτης των προτεινόμενων αντισταθμιστικών μέτρων για το περιβάλλον, στα πλαίσια της κατασκευής του Ε65. Ζώντας στην περιοχή και ελπίζοντας πώς δεν θα περάσει αναξιοποίητη μια τέτοια ευκαιρία που διαμορφώνεται και στην οποία μπορούν να συγκλίνουν θετικές πολιτικές για την περιοχή που να παντρεύουν την προστασία του περιβάλλοντος με τις αναπτυξιακές δυνατότητες στο μοντέλο μιας εξειδικευμένης τοπικά και ολοκληρωμένης πράσινης ανάπτυξης.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΗΣΗΣ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΜΚΟ ΣΟΛΩΝ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΠΕΡΧΕΙΟΣ.NET

Δεν υπάρχουν σχόλια: